اولین بار در سال 1906 میلادی پس از وقوع زلزله سان فرانسیسکو در ایالت کالیفرنیای آمریکا و آتش سوزی های ناشی از زلزله، که به صورت فاجعه های مرتبط به هم بر وسعت تلفات و خرابی ها می افزودند، نیاز به وضع مقرراتی در زمینه طراحی خطوط لوله نفت و گاز و الزامات اجرایی جهت کنترل خرابی های ناشی از زلزله و وقوع آتش سوزی و انفجار، با تکیه بر مشاهدات زلزله های گذشته به وجود آمد. تلفات وسیع آتش سوزی در زمان زلزله به ویژه در زلزله 1994 نورث ریج آمریکا و زلزله 1995 کوبه ژاپن خود را نشان داد. در بسیاری از مناطق زلزله خیز جهان استفاده از سیستم های قطع اتوماتیک جریان گاز زمان زلزله اجباری شد. در کشور ما تاریخچه استفاده از گاز بسیار طولانی نیست.
اولین بار در سال 1387 مبحث 17 مقررات ملی ساختمان بعضی از ساختمان ها را ملزم به نصب به شیرآلات قطع خودکار جریان گاز حساس به زلزله نمود.بر اساس این مقررات فقط از شیرهایی می توان در کشور استفاده نمود که دارای علامت استاندارد باشند. سازمان استاندارد و تحقیقات صنعتی کشور کمی بعد از آن آیین نامه جامعی در خصوص استاندارد سازی شیرآلات و ادوات مذکور نمود. این آیین نامه که با کد ISIRI 10942 قابل جستجو است نحوه آزمایش شیرآلات مذکور را با جزئیات توضیح می دهد. این آزمایشات شامل آزمایشات افت فشار، نشتی گاز، جنس بدنه، جنس قطعات آببندی کننده، عدم نشتی آب از بیرون به داخل قطعات، نحوه پوشش دهی قطعات (آبکاری و نقاشی) و همچنین آزمایش 8 موج روی شیرها در 3 زاویه روی میز شبیه ساز زلزله است.
اولین شیرهای حساس به زلزله که در کشور استفاده شد شیرهای کالیفرنیا ولو بودند که از آمریکا وارد می شدند. به علت قیمت بسیار زیاد این شیرآلات به تدریج شیرهای ساخت کشورهای دیگر همانند شیرهای ساخت ترکیه نیز راهی بازار ایران شدند. سال 1382 اولین بار پژوهشگران ایرانی که امروز از فعالان و بنیانگذاران شرکت طنین توسعه پارس هستند تحقیق روی سیستم های ایمنی شبکه گاز در برابر زلزله را آغاز نمودند. شرکت ملی گاز و به ویژه شرکت گاز تهران بزرگ مشوق این فعالیت بوده و یک پروژه تحقیقاتی شروع بکار کرد که هدف آن بررسی رفتار لرزه ای سیستم های مذکور بود. این مجموعه تحقیقاتی که اتمام آن حدود 3 سال طول کشید نتایج مناسبی در بر داشت. برای مثال مکانیسم کار شیرهای خارجی تولید شده تا امروز تماما بررسی و مزایا و معایب آن تشریح شد. بعضی از این شیرها برای بررسی بیشتر حتی در آزمایشگاه پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله مورد آزمایش قرار گرفتند. نتیجه اصلی این تحقیق این بود که شیرهایی که تاکنون در جهان تولید و استفاده می شوند مناسب استفاده در گاز کشور نیستند و باید انواع
خاصی در کشور طراحی و ساخته شوند. این شیرآلات که شیر ملی با کارکرد قطع اتوماتیک قطع کننده زمان زلزله نام گرفتند بعضا به شرکت ملی گاز پیشنهاد و در جلسات فنی متعدد مورد بررسی قرار گرفتند.
یکی از مهمترین دلایل اینکه شیرآلات موجود کامل و کارا تشخیص داده نشدند این بود که این شیرآلات برای گازهای کاملا پاک طراحی شده بودند. در کشور ما آلایش موجود در جریان گاز به راحتی به داخل قطعات مکانیکی رسوب کرده و آنها را در بلند مدت سخت و غیر کارا می نماید. همچنین بدنه بسیاری از این شیرآلات از فلزات نرمی همچون آلومینیوم ساخته شده که در زمان زلزله ممکن است خود شکسته شده و باعث نشتی گاز شوند چه برسد به اینکه انتظار داشت جلوی نشتی از قسمت های دیگر را نیز بگیرند.
شرکت طنین توسعه پارس با هدف تخصصی تولید ادوات ایمنی گاز پایه گذاری شد و محققان آن اولین کسانی بودند که با مطالعه وسیع سیستم های قبلی و با استفاده از تجربیات مختلف در سطح جهان نمونه هایی از این شیرها را طراحی کرده و در ارتباط مستقیم با سازمان های تخصصی گاز و مسکن همانند شرکت ملی گاز، پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله و مرکز تحقیقات مسکن و شهرسازی وزارت مسکن و شهرسازی این کار را دنبال نمودند. این شرکت قبل از تولید انبوه محصولات خود را ابتدا در آزمایشگاه پژوهشگاه بین المللی زلزله و سپس در آزمایشگاه تخصصی خود شرکت مورد آزمایش قرار داد و برای تاسیسات آزمایشگاه خود تاییدیه فنی گرفت. امروز این شرکت مجهزترین آزمایشگاه برای پاسخگویی آزمایشات آیین نامه ISIRI10942 را در کشور داشته و تنها آزمایشگاهی است که مورد تایید سازمان استاندارد و تحقیقات صنعتی کشور می باشد.
برای جزئیات بیشتر در مورد مکانیسم این شیرها و تحولات آنها و نحوه ارزشیابی آنها به منابع دیگر این سایت مراجعه فرمایید.